Een zoektocht

Waar ik als kind juffen en meesters opzadelde met ellenlange verhalen in het schrijfschrift, kwam ik als puber niet meer verder dan mijn dagboeken. Schrijven voelde ineens kwetsbaar en vervelend; alsof iedereen die de verhalen las in mijn hoofd kon kijken. Ik wou helemaal niemand in mijn hoofd!

In 2010 rende ik naar de studie Ruimtelijke Vormgeving aan het Mediacollege Amsterdam, waar ik aan niks anders hoefde te denken dan aan kleurstalen, materiaalgebruik en compositie. Verhalen schrijven timmerde ik weg, verfde ik onder en plakte ik achter het behang terwijl ik wisselde in mijn interesse om etaleur, nee, interieurontwerper, nee, setdresser te worden. Aan het einde van de studie was ik er nog niet helemaal uit en stoof ik in 2014 door naar de Willem de Kooning Academie in Rotterdam om daar te eindigen bij Audiovisuele Vormgeving. Zowel bij documentaires draaien als fictieve korte films schieten voelde het heerlijk om weer met verhalen bezig te zijn – de liefde haalde de angst voor kwetsbaarheid weg. Veel oefening leerde me ten slotte dat die angst nergens voor nodig was geweest; hier lees je waarom.

Na het afstuderen stortte ik me op filmsets om als productie-assistent, nee, licht-assistent, nee, camera-assistent aan de slag te gaan. Ik leerde er ontzettend veel en genoot (nog steeds!) enorm van de sfeer op set, alleen miste ik het om zelf weer verhalen te schrijven.

Ik volgde in 2019 lessen bij de Schrijversacademie zodat ik flexibel kon studeren aan de schrijfstudie en tegelijkertijd op set kon staan. Daar volgde ik de modules voor korte verhalen en romanschrijven bij Heidi Koren en scenarioschrijven bij Hetty Kleinloog. Door de lessen vlogen de verhalen er direct in alle vormen uit.

Omdat ik er zo van had genoten te blijven schrijven en dit ook graag wou doorgeven, besloot ik me in 2020 in te schrijven bij Dactylus, school voor schrijfdocenten. Dit vond ik overigens echt waanzinnig eng, door mijn levenslange faalangst. Hier lees je hoe ik daar ten slotte overheen stapte.

Tien jaar aan studies verder voelde ik dat ik dat dit voor mij de perfecte balans was; ik wissel af tussen werk op de filmset, werk als schrijver en werk als schrijfdocent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s