Tips voor het reviseren van tekst

Je wilt je stuk tekst online zetten, of naar een drukker of klant sturen. Je blijft maar herlezen en verliest langzaam de moed. Misschien hangt je vinger al boven de backspace. Stop!

Gooi je geschreven stukken nooit weg

Kopieer en plak het stuk op de pagina eronder of maak een aparte file aan met ‘prullenbakschrijfsels’. Hierin kan je teruglezen waar het stuk precies sterker moet, wat je anders wilt zeggen of kan je zinnen hergebruiken.

Zelfs doorgewinterde schrijvers vinden in hun gedrukte tekst nog wel eens een fout


Zelfs schrijvers die een team van redacteurs om zich heen hebben die hun teksten voor het drukken uitpluizen, vinden nog weleens een foutje. Je kan niet bezig blijven met je komma hier, een zin door tweeën daar en je afvragen of het stuk genoeg humor bevat. Een typefout of schoonheidsfout is net zoals een puistje; voor jou is het groter dan het eigenlijk is.

Neem tijd en afstand

Het is oké om zenuwachtig te worden van een tekst die je de wereld in gaat slingeren. Daar hoef je geen perfectionist voor te zijn – al kan het voorkomen dat je die nu spontaan wordt. Als dit het geval is, neem even afstand. Ga rustig thee drinken, lees ‘m daarna weer over. Grote kans dat je met een heldere blik sneller ziet wat eraan scheelt.

Vraag maar een paar proeflezers


Als je voor het publiceren proeflezers wilt vragen, kies er dan niet te veel. Hoe meer mensen, hoe meer meningen en daarmee een grotere de kans dat iedereen elkaar tegenspreekt. Dan weet je alsnog niet wat je moet doen. Kies er één of twee die jij geschikt vindt om je tekst na te lezen en hou het daarbij. Luister naar hun meningen, maar blijf ook nadenken wat je er zelf van vindt.

Ga schrijven!

Tot slot: als schrijven an sich je onzeker maakt, start dan met meer te schrijven. Het helpt om veelgemaakte fouten te leren herkennen, je losser te maken in je tekst en een eigen stijl te vinden. Dit kan al in een dagboek of brieven naar familie en vrienden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s